Študentska pravda 2017

ŠTUDENTSKA PRAVDA logo

Tudi letos poteka sedaj že skoraj tradicionalna Študentska pravda. Letos lahko potrdimo, da nam je v čast, da so se prijavile tudi ekipe Pravne fakultete v Ljubljani in Novi Gorici, tako, da lahko zaokrožimo fakultetna sodelovanja.

Nestrpno pričakujemo konec leta, ko se bodo v Avditoruim Maximum ponovno “borile” skupine in zagovarjale svoja dela, ki nastajajo čez leto.

 

Za tiste, ki še ne vedo :).

Tekmovanje je sestavljeno iz pisnega in ustnega stadija. V prvem pripravijo ekipe (po 5 študentov na ekipo) tožbo in odgovor na tožbo glede na vsakokratni dejanski stan izdanega primera. V ustni fazi se opravijo simulirane obravnave po pravilih slovenskega pravdnega postopka. V finalni obravnavi se pomerita najboljši ekipi in se izbere zmagovalna ekipa ter najboljši govorci.

Tekmovanje sintetizira tri temeljne postavke. Prvič, premore pedagoško nrav. Študenti se tekom priprav namreč »učijo« procesnega prava, preko problem-based learning approach-a (angleški izraz za učni pristop, ki temelji na reševanju primerov kot metodi študija). V drugem delu je tekmovanje simulacija (tekmovalci »igrajo« svojo korespondenčno vlogo zastopnikov, kot bi jo sicer pred resničnim senatom). V tretjem aspektu je tekmovanje preprosto »tekmovanje«, kar pomeni, da je prejšnjima postavkama dodan element kompetitivnosti. Študenti si prizadevajo posegati po najboljših mestih, ki tudi prinašajo nagrado.

 

Letošnji aktualni primer si lahko preberete tukaj : primer_p_2017 .